+386 2 252 64 95 info@potovanjaglobal.si NEWSLETTER O PODJETJU KORISTNE INFORMACIJE DOMOV

Bella ITALIA

Italija ni le ena izmed najbolj raznolikih in lepih držav v Evropi, je tudi najbolj znana turistična destinacija na svetu. V svojih zgodovinskih mestih in v različnih pokrajinah skriva neprecenljive umetniške in zgodovinske znamenitosti, prave zaklade. Samo Toskana ima več dragocenih zgodovinskih znamenitosti, kot katera koli druga država na svetu. Raznolikost dežele se poleg pokrajine in arhitekture kaže v različnih življenjskih standardih, kulinariki, narečju. Na lokalnih festivalih, ki jih lahko obiskujete skozi celo leto, lahko začutite temperamentni značaj ljudi. Številni narodni parki vabijo s svojo neokrnjeno naravo. Za lastno raziskovanje, aktivne počitnice ali oddih v katerem od obalnih ali jezerskih krajev, se ni potrebno odpraviti prav daleč.

Ideje za potovanje

Toskana

Ena najbolj zanimivih in lepih pokrajin Italije. Razprostira se od Apeninov pa vse do Tirenskega morja. Tukaj se nahajajo največje zbirke likovne umetnosti na svetu. Neprecenljive arhitekturne mojstrovine, freske, slike… Pokrajino zaznamujejo zeleni griči z nasadi oljk in nasadi vinskih trt. Obala je raznolika, od peščenih plaž pa vse do strmih in klifnatih zalivov. Srednjeveške vasi, zgodovinska mesta, gradovi z svojimi obzidji in cerkve najdete po vseh pokrajinah; Crete Senesi, Orcia Valley, Garfagnana, Chianti in Maremma. Toskana je bogata s termalnimi vrelci. V mestecih Montecatini, Saturnia, Montepulciano, Monsummano in Bagno Vignoni so zrasla številna zdravilišča. Gričevnate vasice so polne kamnitih hiš in vil z bogatimi vinskimi kletmi. Skrivnostna, z obzidji obdana mesta, kot so San Giminjano, Siena, Montepulciano, pa seveda Firene in Pisa. Toskana je nekaj nekaj posebnega tudi za gurmanske navdušence. Tipične sladice so castagnaccio (kostanjeva torta), buccellato (janeževa torta) in cantucci. Obiščite kakšno izmed vinskih kleti v pokrajini Chianti ali Montepulciano in poskusite vrhunska toskanska vina.

Umbrija

Raznolika pokrajina prepletena z ravnicami, griči, vinogradi, oljčnimi nasadi, s hrastovimi gozdovi in čudovitimi srednjeveškimi mesti. Umbrija je hkrati “zeleno in mistično srce” Italije ter rojstna dežela Sv. Frančiška in Sv. Benedikta. Na rodovitnih tleh bogato rodi vinska trta. Izkušeni vinarji pa pridelujejo vrhunska italijanska vina. Perugia je poznana kot domovina slastne čokolade. Ko zapustimo Perugio, si moramo ogledati še Assisi. Po strmih ulicah se povzpnemo do trga Piazza San Rufino in Piazza Santa Chiara in si ogledamo katedralo in mestno hišo. V bližini Assisi je Spello, ki velja za enega od zakladov Umbrije. Tukaj se skrivajo ostanki bogate umetniške zgodovine. Mestece Montefalco, v bližini Foligno, se šteje, da je “razgledna terasa” Umbrije. Uživajte v zagledu na celotno dolino. Castiglione del Lago spada med najlepše vasi v Italiji. Leži ob jezeru Trasimeno in ponuja svojim obiskovalcem lepo urejene plaže. Umbrija razvaja svoje obiskovalce z umetnostjo, naravo, dobro hrano in številnimi možnostmi za različne aktivnostmi.

Kalabrija

Pokrajina na skrajnem jugu Italije, v sami konici italijanskega čevlja, obdana s kristalno modrim Jonskim in Tirenskim morjem in s Sicijo povezana v ožino Messina. Divja in neokrnjena narava. Uživanje na plažah med številnimi očarljivimi kraji vzdolž dolge obale & Capo Vaticano, Vivo Valentia, ki slovi kot ena izmed 100 najlepših plaž na svetu. Spoznavajte preteklost v čudovitih samostanih, gradovih, cerkvah, palačah in v mestih s starodavnimi tradicijami. Obiščite nacionalne parke Sila, Serre, Pollino, Aspromonte. Ljubitelji umetnosti ne zamudite ogleda Narodnega muzeja Reggio Calabria. Kalabrija je dežela močnih in intenzivnih čustev, ki se odraža tudi v kulinariki. Večina kalabrijskih jedi je močno začinjena s papriko ali sladko čebulo. Nekatere dobrote in tipične jedi, ki morate poskusiti so na primer ekstra deviško oljčno olje, vino, likerji, sladki koren, citrusi in zelišča, med in marmelade ter posebne vrste domače testenine (strangugghj, fileja, maccaruni), ki jih še vedno izdelujejo po starodavnih metodah.

Sicilija

Sicilija je največji italijanski otok. Biser v južnem delu Italije, obdan z Jonskim, Tirenskim in Sredozemskim morjem. Narava je ta otok obdarila naravnimi čudesi: Gore, hribi, morje z neverjetnimi barvami in kristalno čisto vodo in lepotami morskega dna. Okoli obale so raztreseni številni otočki z neokrnjeno naravo; Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Filicudi, Alicudi in Panarea. Tukaj je tudi fascinantna Etna, največji še delujoči vulkan v Evropi, s svojimi spektakularnimi izbruhi. Dragocena arheološka najdišča in starodavna mesta zaščitena pod okriljem UNESCA. Pokrajina z nešteto nasadi oljk, drevesi mandljev, sadovnjaki citrusov in vinogradi. In če bi imeli le en dan časa, in vprašali, kaj si ogledati? Definitivno mestece Taormina. Majhen dragulj na sredini poti med ožino Messino in Catanijo. Živahnost in toplino otoka Sicilije se okusi tudi v kulinariki. V hrani začutimo strast Siciljancev in njihov občutek za dobro hrano in pristnimi okusi. Ekstra deviško oljčno olje, sočne rdeče pomaranče in sladko grozdje Canicatti, Pachino paradižniki in Pantelleria kapre, bodičasto hruške in oljke iz Nocellara del Belice so nekatere od odličnih sestavin, ki odlikujejo sicilijansko hrano. Ne smemo izpustiti znamenito sicilijansko pecivo, pripravljeno z ricotta sirom in mandljevo pasto ter znane sire, kot sta Ragusano in Pecorino.