+386 2 252 64 95 info@potovanjaglobal.si NEWSLETTER O PODJETJU KORISTNE INFORMACIJE DOMOV

Čas je za zimske radosti – bele strmine vabijo.

Smučarska sezona se je na večini smučišč že začela, nekatera smučišča pa svoje strmine odpirajo v naslednjih dneh. Če ne prej, potem pa zagotovo takrat, ko zadiši po snegu, razmišljamo, kje vse bomo letos smučali. Nekaterim smučarjem je pomembna velikost smučišča, drugim cena. Nekateri se vsako leto odpravijo na drugo destinacijo, drugi so zvesti svoji tradiciji. Najboljše je najti pravo razmerje med svojimi željami in tudi ceno.

Kam na smučanje? Nekateri prisegajo na velika smučarska središča, drugi na srednja in manjša smučišča. Kar nekaj vrhunskih smučarskih središč imamo v neposredni v bližini. Že tik za mejo, na Koroškem, vas pričakujejo številna smučišča, zagotovljen sneg in nepozabna apres-ski zabava. Vseeno je ali ste smučarji začetniki ali profesionalni smučarji, tukaj boste zagotovo našli nekaj zase. Zimska zabava je zagotovljena! Ledeniška smučišča zagotavljajo sneg, tudi v sezonah, ko ga ne zapade veliko. Po zaslugi višinske lege je smučanje možno tudi v pomladnih in poletnih mesecih. V Avstriji obratuje kar nekaj celoletnih smučišč. Najbolj znana so Mölltal, Kitzsteinhorn, Dachstein, Hintertux, Kaunertal in Pitztal. Naša severna soseda pa ne slovi le po vrhunskih smučiščih. Obilo zabave in odlične ponudbe najdemo tudi daleč stran od smučarskih prog. Zelo urejene so tako vasice, kot tudi namestitvene kapacitete.

Smučišča v Italiji so raznolika. Najbolj so znani Dolomiti. Vendar boste tudi na drugih številnih manjših in cenovno zelo ugodnih smučiščih, vedno našli odlično gostoljubnost, veliko snega in zasebne hotele in apartmaje, ki bodo pričarali nepozabne počitnice in smuko. Ko boste na italijanskih smučiščih, pa si na kakšni od koč, med opazovanjem sončnega zahoda privoščite brusketo, Bombardino ali pa enostavno le “Vin Brule”.

Smučanje v Franciji je edinstvena izkušnja za vsakega smučarja ali snowboarder-ja. Smučišča z izredno visokimi legami, široke proge, samo naravni sneg in kilometri in kilometri smučarskih prog. V kolikor ne potujete v najvišji sezoni, boste presenečeni, da so smučišča tako prazna. Cene pa se gibajo zelo različno: od 99€ na teden na osebo s smučarsko vozovnico do luksuznih smučišč kot so Courchevel, Chamonix, Megeve in Val d’Isere, kjer so cene višje. Ko izbirate namestitev za smučanje v Franciji, morate biti pozorni na velikosti apartmajev. Apartmaji v Franciji so lahko izredno majhni, zato je priporočljivo, da si rezervirate večji apartma.

Kdaj na smučanje? Božično & novoletni prazniki, mesec februar in velikonočni prazniki so najbolj priljubljeni termini in zaradi tega so takrat namestitve in smučarske vozovnice najdražje. Res je tudi, da se ti termini sovpadajo s šolskimi počitnicami. Če ste vezani na šolske počitnice, žal ni veliko izbire. Bistveno pa je, da si rezervacijo uredite že veliko vnaprej, ko je še dovolj prostih kapacitet. Če niste odvisni od šolskih počitnic, imate na voljo tudi termine v nizki sezoni. Ta je v mesecu januarju, marcu in aprilu (razen za veliko noč). Marca in aprila je tudi vreme toplejše in dnevi do daljši.

Kaj pa smučanje z otroci? Večina otrok ima rada zimo in sneg, vendar so pripravljeni manj časa prenašati mraz in utrujenost kot odrasli smučarji. Otroke ne silimo v smučanje in jim vmes privoščimo dovolj dolge počitke. Veliko smučarskih središč ponuja smučarke šole in vrtce za otroke različnih starosti. Preverite v katerih jezikih potekajo smučarke šole. Kaj pa smučarska oprema pri otrocih? Nakup smučarske opreme je za vso družino velik strošek. Za otroke se priporoča nakup rabljene opreme ali izposoja od znancev ali pri katerem od ponudnikov na destinaciji. Obleka naj bo odporna na vodo. Ne pozabimo na kvalitetne rokavice, očala, in obutev. Čelada je bistven in priporočljiv del garderobe. Za otroke je čelada celo obvezna. Ne pozabite zaščite proti soncu.

Gremo na sneg in via smučarija…