+386 2 252 64 95 info@potovanjaglobal.si NEWSLETTER O PODJETJU KORISTNE INFORMACIJE DOMOV

Indijansko poletje v ZDA in Kanadi – narava v morju barv, nepozabno čudo narave

Vsako leto, pozno jeseni nam narava v Severni Ameriki in tudi v mnogih predelih Kanade uprizori naravni spektakel, pravi ognjemet barv, poznan kot Indian Summer ali indijansko poletje. Pojav Indian Summer ali indijansko poletje označuje daljše obdobje lepega in toplega vremena, ki običajno sledi prvim jesenskim hladnim dnem. Prehod v hladnejšo sezono pa napoveduje tudi prva obarvanost drevesnih krošenj. Preden zapade prvi sneg je narava v teh pokrajinah čarobno lepa. Listi dreves se obarvajo v neverjetne jesenke barve, v češnjevo-rdečo, medeno-rumeno in bakreno-rjavo barvo, ki se lesketajo v toplem jesenskem soncu. Temno zeleni iglavci pa v širnih nedotaknjenih gozdovih ustvarjajo kontrast, ob katerem človeku zastane dih. Vreme v tem obdobju je še suho in toplo. Če boste v jesenskem času raziskovali naravo, pokrajino, narodne parke in rezervate vaš čakajo res neverjetni in nepozabni razgledi. Jesen pa je tudi čas za dobrote iz javorjevega sirupa, buč in ostalih jesenskih pridelkov, obvezen pa je postanek na slastni jabolčni piti ali palačinkami z borovnicami.

Izraz Indian Summer nas večina pozna saj se uporablja po vsem svetu. Njegov izvor pa še ni povsem pojasnjen. Teorije, zgodne in legende o njem se precej razlikujejo. Ena od razlag pravi, da naj bi prvotni Indijanci na jugozahodu ZDA ta čas v letu določili za sezono lova, saj naj bi bile razmere za lov v takšnih vremenskih pogojih najbolj idealne. Še ena izmed mnogih različic povezuje pojav s pobiranjem pridelkov, ki naj bi se mu ameriški staroselci posvečali prav v tem obdobju. Zanimiva pa je še tretja razlaga tega pojava. Obdobje lepega in toplega jesenskega vremena, ki sledi krajšemu ali daljšemu obdobju hladnega vremena močno zaznamuje pisana obarvanost narave v vse mogoče odtenke toplih barv, kar lahko asociira tako na ženska oblačila kot tudi na pisana oblačila in poslikave teles ameriških staroselcev. Najstarejši znani zapis tega izraza sega v daljne leto 1778, ko ga je za opis takratnega vremena uporabil francoski pisatelj St. John de Crevecoeur.

Nekaj namigov za vaše potovanje v jesenskem času

New Hampshire (ZDA) v ognju barv in White Mountains kot naravni raj.

Narava v New England v ZDA vas v pozni jeseni pozdravi z široko paleto barv v neokrnjenih gozdovih in gorah. V narodnem parku White Mountains v ameriški zvezni državi New Hampshire, narava pričara pravljično barvno simfonijo. Fascinantna lepota se vam odpira pred očmi, med tem kot ste na poti v vašem najetem avtomobilu ali avtodomom. Ob poteh je veliko parkirnih mest , kjer si lahko vzamete odmor , se odpravite ne sprehod, na ogled slapov, na ogled globokih sotesk in divjih rek, preko katerih vodijo leseni mostovi. 1917 m visok Mount Washington ponuja čudovit razgled na ta barvni ocean. Najboljše izhodišče za krožno potovanje z najetim vozilom skozi narodni park White Mountains je Manchester, potem pa se podajte na sever. Vključite obisk nacionalnih parkov na vaša nepozabna potovanja.

Quebec (Kanada) & jesena na reki Saint Lawrence (Sveti Lovrenc)

Ko pomislimo na Kanado, naprej pomislimo na neokrnjeno naravo, visoke gore, divje reke in pustolovsko potovanje. V času indijanskega poletja se na idiličnih lokacijah v Quebec-u narava pokaže v najlepših barvnih odtenkih. Odsevi pisanih javorjevih dreves se bohotijo na obrežjih reke Saint Lawrence. Med njimi pa hrasti in breze v svoji peščeni barvi dajejo svojo razkošno rumeno senco. Montreal ali Quebec sta najboljše izhodišče za potovanje z najetim avtomobilom ali avtodomom po podeželju. Oglejte si vasi v lesku jesenskega sonca in raziskujte to pisano pokrajino.

Izkusite naravo v morju barv!