+386 2 252 64 95 info@potovanjaglobal.si NEWSLETTER O PODJETJU KORISTNE INFORMACIJE DOMOV
X nazaj

Škotska

* Glede na razpoložljivost
Za več informacija nas kontaktirajte: +386 2 252 64 95 info@potovanjaglobal.si

Highlights

Škotska vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev s svojimi očarljivimi pokrajinami in otoki, množico kulturnih znamenitosti in zgodovinskih zgradb! Pridite tudi vi!

Program

  • 1. danEdinburgh: Letalski prevoz do Edinburgha in prevzem vnaprej rezerviranega vozila. Preostanek dneva je namenjen odkrivanju čudovite škotske prestolnice in njenih znamenitosti. Drugo največje mesto na Å kotskem je eno izmed kulturnih trdnjav Velike Britanije. Obiščite nad mestom ustoličen veličasten Edinburški grad, ki se ponaša z več kot tisočletno zgodovino. Priporočljiv je tudi sprehod čez Kraljevsko miljo in skozi stari in novi del mesta. Novejši del mesta (New Town) vas bo očaral s svojimi prostornimi trgi in dobro načrtovanimi ulicami. Vmes vodi Princes Street, atraktivna ulica namenjena nakupovanju. Nočitev.
  • 2. danEdinburgh - Oban (ca. 240km): Odpravite se na vožnjo ob Loch Lomondu, največjem celinskem jezeru v Britaniji in preko Inverarayja do Obana na zahodni obali. Oban velja za nekakšen prehod na Hebridejske otoke. Sprehodite se do McCaig's Towerja, ki se nahaja nad Obanskim zalivom in  na daljavo spominja na Kolosej. V pristanišču boste našli številne ribje restavracije, privoščite si kakšno njihovo specialiteto. Nočitev.
  • 3. danHebrides - Isle of Mull/Iona (ca. 60km): Danes se odpravite s trajektom do otoka Mull, tretjega največjega med Hebridejskimi otoki. Ta otok je znan po slikoviti obalni pokrajini in skalnatem gorovju. Glavno mesto otoka, Tobermory, izstopa po svojih slikovitih hišah in številnih majhnih trgovinah. Priporočamo tudi obisk sestrskega otoka Iona. Čeprav je veliko manjši od otoka Mull, je za škotsko zgodovino velikega pomena. Iz prvotnega središča keltskih druidov je postal počivališče mnogih škotskih kraljev. "Macbeth" je tu našel svoj zadnji počitek. Nočitev.
  • 4. danOban - Isle of Skye (ca. 200km): Skozi spektakularno kuliso, mimo akvadukta Glenfinnan, se odpeljemo do Mallaig-a. Tam se peljete s trajektom do otoka Skye. Ta otok navdušuje s svojo pestro pokrajino in številnimi sanjskimi plažami. Obiščite grad Armadale, ki se nahaja na skrajnem jugu otoka Skye in je znan po svojih čudovitih vrtovih. Poleg tega je vreden ogled klifov Kilt Rock in slapov Mealt. Nočitev.
  • 5. danIsle of Skye: Dan namenjen raziskovanju tega impresivnega in raznolikega otoka. Oglejte si kamnito gorsko pokrajino Cuillin z najvišjim vrhom, 992 m visokim Sgurr Alasdair. Prepustite se malce pravljičnemu svetu z obiskom Fairy Pools, pokrajino s številnimi slapovi in naravnimi bazeni v neverjetnih modrih odtenkih, lahko se odpravite tudi na enega izmed izletov z ladjico, kjer se vam stran od obale ponudijo neponovljivi razgledi na pokrajino in živalski svet. Nočitev.
  • 6. danIsle of Skye - Inverness (ca. 180km): Nadaljujte po Loch Lochy do Loch Ness-a. Približno 200 m globoko jezero se nahaja ob škotskem visokogorju in slovi po skrivnostnih prebivalcih, najbolj slavna od njih je zagotovo morska pošast Nessie. Obiščite razstavni center Loch Ness in se seznanite z zgodovino jezera. Nadaljujte do razvaline gradu Urquhart. Tu lahko uživate v slikovitem razgledu s še obstoječih delov obzidja. Ko boste enkrat v Invernessu, boste imeli priložnost odkriti središče mesta in viktorijansko tržnico. Nočitev.
  • 7. danSutherland (ca. 200km): Raziščite Inverness, prestolnico visokogorja! Na poti lahko obiščete sedež Sutherlandskega vojvodstva, grad Dunrobin. Grad spominja na katerega izmed francoskih gradov in preseneča z vrtovi geometrijskih oblik. Nočitev.
  • 8. danInveress - Perth (ca. 220km): Na poti do Pertha je veliko priložnosti za postanek. Lahko obiščete Moor of Culloden, kjer lahko  v centru za obiskovalce podoživite zgodovinsko bitko, ki se je odvijala 6. aprila 1746 in je zapečatila tragični poraz jakobincev, na čelu s Charles Edward Stuartom, bolje znanim kot Bonnie Prince Charlie.  Za ljubitelje viskija je mogoče okusiti "življenjsko vodo" Å kotov v eni od destilarn viskijev. Glede na regijo in destilarno se viski lahko razlikuje po okusu in aromi. Za degustacijo se zapeljite proti regiji Speyside. Na poti v Perth se ustavite še v gradu Balmoral, ki naj bi bil najljubši grad kraljeve družine na Å kotskem. Nočitev.
  • 9. danPerth: (ca. 70km) Na povratni poti je vredno obiskati univerzitetno mesto St. Andrews, kjer so se šolali tudi nekateri člani kraljeve družine, prav tako pa je mesto znano tudi po številnih igriščih za golf. Zgodovino golfa si lahko ogledate v Britanskem muzeju golfa. Vračilo vnaprej rezerviranega vozila in odhod domov z letalskim prevozom.